Spuitgietbedrijf met miniPLEX aan de slag

 

Wie denkt dat kunststofspuitgieters kunststofspuitgieters zijn heeft het mis. Ze hebben allemaal hun specifieke wensen en eisen. Zo ook Metron BV in Amsterdam. Een reden voor miniPLEX om ‘uit te huilen en opnieuw te beginnen’. Er wordt een systeem opgezet, dat mogelijkheden biedt om taken over de verschillende afdelingen te verdelen. Iets wat niet mogelijk blijkt met het bestaande systeem, dat nog op spreadsheets is gebaseerd.

 

De betrokken afdelingen mogen hoegenaamd niet merken dat er iets verandert, terwijl toch een flinke slag wordt gemaakt op gebied van:

-          Opdelen van orders naar verschillende leveringsdata;

-          Aanmaak van stickers voor de producten, zakjes, omdozen en pallets;

-          Uitbesteding;

-          Betere interne communicatie, naar klanten en leveranciers,

-          . . .

 

Het traject neemt circa 2 maanden in beslag, inclusief de conversie van spreadsheets naar database. Nadat het systeem in de lucht is gebracht, wordt ruim aandacht besteed aan het uitbouwen van het systeem naar een op-het-lijf-geschreven ERP-programma.

miniPLEX in de automaten

 

Voor een klant in Berghem (Br.) is een slimme oplossing in The Cloud gebouwd: De exploitant van speelautomaten kan nu zijn mensen met een Ipad in de hand op pad sturen om tellerstanden op te nemen en ter plaatse af te rekenen. Het systeem vervangt doorschrijfblokken.

Ter plekke wordt besloten om contant, met PIN of via de bank af te rekenen en tien tellen later zit de rekening in de mail.

Statistieken geven aan welke klanten en machines het meest en minst profitabel zijn.

 

Vervolgstappen zullen ongetwijfeld zijn:

-          Verzend- en ontvangstdocumenten voor de machines.

-          Koppeling met de Exact-software van de boekhouding.

-          Voorstelplanning voor opnameroutes.

-          Mogelijkheden voor klanten om standen zelf door te geven.

-          . . .

time:PLEX op de beurs

 

time:PLEX stond op de Kunststoffenbeurs 2015 in Veldhoven. Een geweldige mogelijkheid, geboden door een goede klant: Smit technisch plastic spuitgietwerk B.V. uit Tiel.

Niet meteen tien systemen aan de man gebracht maar een goede respons op het systeem. Hier gaan orders uit voortkomen. En dat is het doel van het staan op een beurs!

Op een presenteerblaadje

 

In de Vallei weet men miniPLEX blijkbaar te vinden.

Voor een familiepartij werd een tastbare stamboom opgezet.

Elke telg schildert of schrijft z’n afkomst op een blad.

 

150 eikenbladen werden in diverse afmetingen gefreesd.

 

U vraagt: Wij draaien . . .

Het eerste time:PLEX-systeem wordt geplaatst

 

Wat kenmerken op een rijtje:

-          Werkt via Wi-Fi of uw eigen lokale netwerk.

-          Klokstation wordt bediend via aanraakscherm.

-          De programmatuur en uw data staan in een Personal Cloud, waar geen enkele instantie inzicht in heeft of zal krijgen.

-          Bruikbaar voor MKB en grote instanties, ook op verschillende locaties.

-          Identificatie met Icoontjes-‘PIN’

-          Uiterst betaalbaar

 

Afijn, klik hier om naar de time:PLEX-site te gaan.

Een verse ontwikkeling: Klokken in the Cloud

 

Meerdere bedrijven hebben miniPLEX de vraag voorgelegd: “Bestaat er een praktisch, ‘bij-de-tijds’-systeem om onze werknemers te laten klokken." Natuurlijk is daar onderzoek naar gedaan en het antwoord was tweeledig:

-          Ja, er bestaan bij-de-tijdse systemen en

-          Nee, die zijn niet praktisch.

Daarom heeft miniPLEX een heleboel tijd geïnvesteerd, samen met een paar partners om een 99% bruikbaar systeem te ontwikkelen.

-          100% in de Cloud.

-          Als WiFi heeft, dan werkt het Plug-And-Play.

De ontwikkeling heet time:PLEX en u gaat er meer van horen . . .

Zo’n € 1000 per week besparen?

 

Een metaalwarenbedrijf in de Achterhoek heeft een uniek, onverbeterlijk planningssysteem in gebruik: Propos. Het systeem stelt, per afdeling, duidelijke stappen voor. Orders lopen optimaal door de productieafdelingen en ‘het kantoor’, zonder kostbare buffers. Beter lijkt niet te bestaan.

Na een paar bakken koffie en demonstraties heeft het management doorzien dat miniPLEX zelfs hier een dikke halve ton per jaar kan besparen met down-to-earth programmatuur: Object Oriented code in C++.

 

Eén plaat RVS kost gemiddeld zo’n €300. Er zullen ca. 2 platen per week worden bespaard, ofwel €30.000 op jaarbasis. Nog belangrijker is de winst op productietijd, omdat er een vijftiental plaatwissels per week worden voorkomen. Gerekend aan man/machine/uur-kosten zo’n €50 per wissel, ofwel nog zo’n 40.000 per jaar.

 

Om deze berekeningen te doen, past het programma alle onderdelen zo netjes mogelijk in de plaat/platen (‘nesten’). Het logisch vervolg op het geleverde programma, is het volledig automatisch genereren van laserprogramma’s, waarmee elk jaar honderden uren aan handmatig nesten worden bespaard. Klik hier voor de info-PDF.

Wat gij wilt dat u geschiedt, …

We hebben het over producten als deze . . .

 

Voor een bedrijf in Ede zijn in korte tijd een flyer, product-specifieke labels en stickers ontworpen en vervolgens besteld.

 

In één week werden, met die materialen onder de arm, ruim 100 kampeerbedrijven op de Veluwe aangedaan om de diensten van het bedrijf te promoten. De kosten werden in eerste instantie gedeeld. Zodra de klant de projectkosten aan orders heeft ontvangen, wordt de andere helft gefactureerd.

 

Durft u?

Servoventiel-revisierecord

Wat te doen als je dit in je hydraulische circuit vindt?

 

In één week werd bij vijf defecte servoventielen een nieuw ingeblazen. Daarmee is in totaal een besparing van ongeveer €13.750,= bereikt voor de bedrijven, die de kleppen lieten ophalen. Een nieuwe servoklep kost immers zo’n €3.500,= exclusief BTW en zonder installatie.

 

Voor sommige ventielen werd een huzarenstukje geleverd, want die waren ver genoeg henen om te worden afgeschreven. Gelukkig werd miniPLEX erbij gehaald voordat men zelf de inbussleutelset ter hand nam: Zo kon de oorzaak van het haperen nog worden achterhaald.

 

Bijgaand een foto van het meest angstaanjagende exemplaar: hier hoort men (zelfs in ongereconditioneerde toestand) door de vervuilde olie de bodem te kunnen zien. Wie dit component in z’n spuitgietmachine vindt heeft te vrezen voor het leven van z’n productiemiddel!

 

Toch weer 100% aan de praat gekregen, afgeleverd, getest en goed bevonden met de mededeling: “miniPLEX helpt graag om deze ellende in de toekomst te voorkomen”.

 

Papierloze facturatie

Schermafdrukje: ‘Wat de controleur te zien krijgt’

 

“Hiep-hiep-hyperbool! We gaan facturen versturen!”. Afdrukken, kopieën maken, sorteren, nieten, vouwen, in de enveloppes wurmen, dichtlikken, frankeren met een huurapparaat en in de baas z’n tijd bij het postkantoor afgeven (U wordt een beetje oud, want u kent het woord ‘postkantoor’!). Wat miniPLEX betreft is dat nu definitief voorbij.

Facturen opstellen, ter acceptatie voorleggen aan de verantwoordelijken en de ‘postkamer’ de facturen met een paar muisklikken laten mailen. Keurig in .pdf-formaat. Geen specifiek factuurmailadres bekend? Dan wordt hier automatisch en on-the-fly om gevraagd.

Voor wie ze mag zien: Facturen zijn met één klik op het scherm te zetten. Ook door de accountant 125 km verderop.

 

Bij de opdrachtgever in kwestie levert dit een besparing op van een voorzichtige € 2.500 per jaar. Behalve op de genoemde handelingen ook nog eens: Geen dossiermappen meer, geen geloop, geen jaarlijks ‘doorschuiven van archieven’, facturen zijn van waar ook ter wereld in te zien (remote en alleen met de miniPLEX-eigen doortimmerde veiligheden).

 

De baat komt hier alweer vóór de kosten.

 

Overigens zijn alle functies van ook dit programma ‘van buitenaf’ instelbaar, dus zonder ingrepen in het programma en zonder het toetsenbord van betrokken personeelsleden aan te raken.

 

De hort op

 

’t Was geen kleinigheid maar in de maanden december 2014 t/m februari 2015 zijn alle (ons bekende) spuitgieterijen in Nederland bezocht: 127 in getal. Het vermocht wat planning maar gemiddeld waren het er 12 per dag: van Wieringerwerf tot Sittard en van Hellevoetsluis tot Drachten.

 

Het doel was tweeledig:

-          Wie heeft halfzachte maar peperdure hydraulische servoventielen op de plank liggen? Kapot maar te duur om weg te gooien?

-          Wie komt in aanmerking voor de automatiseringsdiensten van miniPLEX?

Voor wat betreft beide aspecten zijn op z’n minst zaadjes gezaaid of zijn vruchten geplukt. Het was een genoegen met zoveel daadgerichte mensen te spreken.

 

En voor wat betreft het plaatje hiernaast: Gelderland is groot maar Nederland bleek nog groter . . .

 

In April staat het Ruhrgebied op de planning!

 

In The Cloud

http://albrownlaw.com/wp-content/uploads/2013/03/ci_cloud_calculator.jpg

 

miniPLEX heeft z’n bedenkingen bij het gebruik van The Cloud maar het is een hot item in de automatiseringswereld. Daarom zijn de eerste stappen in die richting gezet en draait de eerste applicatie in de wereldwijde wolk.

Er is gekozen voor Azure van Windows, omdat die omgeving (in tegenstelling tot die van Google) vooralsnog niet op de nominatie staat om te worden geïndexeerd. Dat houdt in, dat uw bedrijfsgegevens niet zonder uw toestemming in zoekmachines kunnen verschijnen.

Het blijft ook dan nog oppassen:

-          Ook Windows kan zo’n pijnlijk artikel in de voorwaarden opnemen. Daar gaat u, zonder het lezen van 600 pagina’s, vast wel mee akkoord.

-          Uncle Sam & Co kijken mee! Politieke partijen, geloofsgenootschappen, advocaten, notarissen, ziekenhuizen/zorginstanties, verzekeraars en de overheid zetten hun gegevens liever niet in The Cloud.

-          Professionele data, zoals het werk van vakfotografen, filmmaatschappijen en chipfabrikanten horen niet in die hackbare omgeving. Facebook heeft dit jaar alle geplaatste content al als eigendom bestempeld!

-          Bedrijven die niet sterk afhankelijk zijn van wereldwijd beschikbare data houden die liever in huis: de garanties op bereikbaarheid zijn nog te laag (data is 97% beschikbaar wat Windows betreft, zonder rekening te houden met het mogelijk uitvallen van communicatielijnen. Een week ‘down’ ruikt naar doemdenken maar is geen illusie! Denk aan de brand in 2012 bij de buren (!) van Vodafone te Schiedam, die hun telecom volledig lamlegde).

-          Bedrijven die in The Cloud werken gaan veelal onverwachte communicatiekosten maken. Datatransfer wordt steeds vaker per Gigabyte afgerekend: Het versturen van een setje ‘leuke vakantieprentjes’ van de ene medewerker naar de collega aan het bureau ernaast kost ineens geld, legt de in-/externe communicatie plat en verstoort zo de bedrijfsvoering. Bewijs is de introductie van upload-points.

 

C++ XE7

 

RAD-Studio XE7 van Embarcadero is gebaseerd op de laatste C++11 standaard. ‘t Kost enige moeite om daar in thuis te geraken. Deze programmeertaal geeft de mogelijkheid om toepassingen te ontwikkelen, die werken op een Windows-computer maar ook op Apple en telefoons van allerlei merken.

Met het volgen van diverse cursussen heeft miniPLEX nu deze moderne aspecten van de IT-wereld onder de knie (Lang niet alles, dat is een sterveling niet meer gegeven, want we praten over zo’n 40.000 standaard programmafuncties).

De applicaties passen zich, qua uiterlijk en functies, automatisch aan naar gelang het gebruikte apparaat: multi-platform development.

 

Wie hiervoor gaat zit echter wel aan een onderhoudscontract ‘vast’: met het verschijnen van nieuwe apparaten zijn nieuwe updates van de software onontkoombaar.

 

Papierloze crediteurenadministratie

 

Met het wegijlen van de papieren rekeningen wordt het gemak van een ordner-loze verwerking van inkoopfacturen aantrekkelijker. miniPLEX heeft een module geschreven, waarin facturen in .pdf-formaat en scans door de organisatie worden geloodst: registratie, accorderen, betaalbaar stellen en betalen (door het uploaden van een automatisch gegenereerd SEPA-bestand naar de bank). De module is geïntegreerd in PLEX of standalone bruikbaar.

 

Bijkomende voordelen zijn: Automatische controle op dubbele betalingen, foutcontrole op (inter)nationale IBAN-nummers en betalingskenmerken. Alle betrokkenen hebben inzicht in de betaalstatus van ontvangen rekeningen en er wordt automatisch een eenvoudig te raadplegen archief opgebouwd.

 

Direct overzicht ‘<30 dagen oud’, ’30-60 dagen’, ‘Ouder dan 60 dagen’. Nooit meer met ordners slepen, nooit meer versnipperen en ruglabels plakken. Daarbij wordt het archief steeds leger in plaats van almaar voller . . . wwwhttp://www.bbkede.nl.bbkede.nl

 

miniPLEX B.V. 15 JAAR !!!

IMG_1631

 

In oktober 1999 werd miniPLEX opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Arnhem. De bezigheden waren toen “Ontwerp en productie van houten ornamenten”. Dat gebeurt nog steeds maar dan als nevenactiviteit.

 

De verjaardag wordt gevierd, al wordt er niet groots uitgepakt: een etentje met de nauw betrokkenen in de afgelopen jaren.

 

En wat de klanten en leveranciers er van  merken? Bij wederzijdse bezoeken krijgen zij de onvolprezen miniPLEX-jubileumpen aangeboden.

Veel meer niet, want we houden onze verkoopprijzen in de gaten!

 

Bedrijfsonderzoek Achterhoek afgerond

http://apps.tre-pi.jus.br/novo/espaco-memoria/catalogo/imagens/maquina-telex1a.jpg

 

In de maand september is bij een metaalwarenfabriek in de Achterhoek een onderzoek uitgevoerd naar het functioneren van de afdeling Algemene Zaken. Het resultaat, een 15 pagina’s tellend rapport, geeft meer dan 20 hapklare tips om de toekomst fris tegemoet te treden. Variërend van onderbouwde krachttermen als “Gooi de fax en de post eruit!” tot uitgewerkte plannen om papierarmer en sneller te werken.

 

Voor miniPLEX is het wachten nu op opdrachten om een aantal van die punten kracht bij te zetten.

 

Koppeling naar accountant

http://www.nkineede.nl/cat_graphics/G4/4761.jpg

 

Voor een klant is een koppeling gerealiseerd naar de administratie van zijn accountant, welke software van Unit4 gebruikt. In de laatste nacht van de maand worden cruciale gegevens, welke tot voor kort met hand werden overgetypt, automatisch verzameld en doorgestuurd. De data zijn aldaar met een enkele druk op de knop in te lezen.

 

Eenzelfde lot staat de loonadministratie te wachten.

 

Nieuwe miniPLEX website

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQMR1c5jQ8fHuYZ8vxPIhIENxS9TDE1qNzx1Hw90L-kHbB4kU7cbQ

 

In 1999 werd een Microsoft Access database ontwikkeld voor het automatisch aanmaken van websites. In totaal zijn hier vijf websites mee in de lucht gebracht en gehouden.

 

Het uiterlijk van de miniPLEX-site was echter een beetje stoffig geworden en de overzichtelijkheid was ver te zoeken. Daarom is een site opgezet via Microsoft Word. Gratis en door een ieder, die iets meer kan dan typen, bij te houden.

 

Ook voor bedrijven, die niet veel uit willen geven, is dit een moderne oplossing. Deze site is nieuw, nu de uwe?

 

De nostalgie van tegenwoordig is niet meer wat ‘ie geweest is. Daarom hier nog even een kans om de oude website te bezoeken:

 

       OUDE miniPLEX SITE

 

Verse bedrijfsauto

 

Schokker heeft zeven jaar op de motor rondgetoerd. Van klant naar werk en van huis naar de Noordkaap. Maar motorrijden is riskant. Denk alleen maar aan de klapband die net onder Nijmegen, met ‘moeders’ achterop, werd opgelopen.

 

Daarom werd geïnvesteerd in een bedrijfswagen, die alle denkbare miniPLEX-producten kan verslepen: hydraulische kleppen, computers, framedelen, …

 

Van alle gemakken voorzien alsmede het maximale aantal airbags! Zo verliest u uw leverancier niet als roadkill.